Na plněné papriky nedám dopustit, miluji i jejich masovou verzi a je to pro mě absolutní symbol léta. To, jak chuť čerstvě uzrálé papriky proniká při pečení do rajčatové omáčky a to, jak se do ní vpíjí tuk z masa.
Dlouhá léta předtím jsem vařila převážně vegetariánsky a o plněné papriky jsem se samozřejmě několikrát pokusila… bylo to vždy dobré, ale takové prosté. Beztvaré. Zdaleka to nepřipomínalo TY plněné papriky, kterých jsem chtěla docílit. Potom, co jsme maso začali jíst a já se snažila studovat recepty s paprikami plněnými mletým masem, mohla jsem se vrátit po čase zpět na začátek a s nabitými vědomostmi jít opět zkusit ty vegetariánské.
A vyšlo to. Tohle jsou papriky, které vám uspokojí vaše mlsné choutky po létě, krémové rajčatové omáčce, tuku a chuti paprik.

Ingredience
- 6 – 8 paprik (dle velikosti)
- 250 g adzuki fazolí (v syrovém stavu)
- 1 starší houska, rohlík případné 40-50 g strouhanky
- 2 stroužky česneku
- 30 g rozpuštěného másla
- 1 cibule
- lžíce sójové omáčky
- 1 vejce
- lžička uzené papriky
- lžička mletého kmínu
- lžička majoránky
- sůl dle chuti
Na omáčku:
- 1 cibule
- lžíce hladké mouky
- 140 g rajského protlaku
- cca 6 kusů větších rajčat (pokud není sezóna, použijte konzervovaná)
- 400 ml zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 6 kuliček pepře
Začíná to den předem…
Ale nebojte, to si jen namočíte fazole. Vložte do hrnce, zalijte vodou a nechte alespoň 8 hodin namáčet. Druhý den potom potřebují k uvaření takovou hodinku, ale čím déle, tím lépe – stejně je budeme rozmačkávat na kaši. Po uvaření z nich slijte vodu, šťouchadlem na brambory důkladně rozmačkejte a přidejte všechny ostatní ingredience. Sůl nakonec podle chuti, sójová omáčka už směs částečně osolí.
Výslednou konzistenci směsi doupravujte případným přidáním buď strouhanky, nebo naopak třeba lehce mlékem. Vejce může být různě velké, fazole třeba ne tak důkladně slité od vody a náplň vám pak vyjde hodně tekutá. Musí zkrátka držet po hromadě, aby s ní šly papriky naplnit a směs nevytékala.

Letní verze rajské omáčky
“Tahle omáčka je taková jednoduchá a tekutá. Ale taky dobrá.” zhodnotil můj muž tuhle verzi omáčky k plněným paprikám. On (a v podstatě celý zbytek rodiny) mají rádi tu rajskově rajskou, já jí říkám zimní. Více hustá, více krémová, tučná, nasládlá a vonící po perníku.
K plněným paprikám se podle mě hodí omáčka tekutější, plná chuti rajčat a jen tak lehce ovoněná bobkovým listem a novým kořením. Nedoslazuji, nedokyseluji.
Nakrájejte si cibuli, orestujte ji na oleji a lehce poprašte lžící mouky. Někdo se tomu vehementně brání, já nevidím důvod. Do zarestované mouky přidejte i rajský protlak, promíchejte a zalijte zeleninových vývarem. Než bude základ na omáčku probublávat, nakrájejte si pár slaďoučkých českých sezónních rajčat. Pokud vaříte mimo sezónu, použijte jednu konzervu rajčat krájených. Přidejte do hrnce a nechte takových 15 minut provařit. Zároveň zapínejte troubu a nechte jí předehřát na 180 stupňů.
Čas na plnění paprik
Mezitím odřízněte vršek paprik a zevnitř opatrně očistěte. Odřízněte i kousek každé špičky, stačí opravdu kousíček. Jen tak, aby tam vznikla dírka o velikosti špičky jehly, která vám pomůže v tom, aby šly papriky lépe naplnit (vytlačující se vzduch, chápeme, že?).
No a teď je ta chvíle, kdy máte hotovo. Teď už bude práci konat jen trouba. Pečte vše společně – omáčku s paprikami, přihoďte ještě vše koření. Pokud vám to umožňuje hrnec, ve kterém jste omáčku připravovali, klidně ho použijte do trouby. Já například nedávno zjistila, že můj velký litinovým pekáč funguje také na indukci, tak veškeré základy na omáčky, které se dopékají v troubě, připravují rovnou v něm.
Pečte tak 45 minut. Po dopečení papriky opatrně vyjměte a omáčku propasírujte přes síto. Zjemněte jí trochu másla, případně dosolte.
Servírujte s rýží. Dobrou chuť!


Leave a comment