Krémové dýňové risotto

Italské risotto je kapitola sama o sobě a jakmile si osvojíte pár základních kroků při jeho přípravě, můžete pak pustit uzdu svojí fantazie a zkoušet ho vařit prakticky z čehokoliv. Třeba z takové dýňe. Nevěříte tomu? V tom případě ho budete muset vyzkoušet a přesvědčit se.

Ingredience

  • 1 menší dýňe hokkaido
  • 350 g italské rýže na rizoto (arborio, carnaroli)
  • 1 cibule
  • 150 ml bílého vína
  • 1200 ml zeleninového vývaru
  • 2 lístky šalvěje
  • 3 snítky oregana
  • 30 g másla
  • hrst strouhaného parmezánu
  • sůl, pepř

Dýňové pyré z trouby

Základem risotta je dýňové pyré. Nakrájejte si celou menší dýni (nebo půlku větší, chcete li) na několik kousků. Dýni nikdy neloupu, její kůrka při pečení krásně změkne a rozmixovanou ji téměř nepoznáte. Naopak vám do pokrmu vnese spoustu syté barvy a také vitamínů.
Troubu si předehřejte na 180 stupňů a pečte ji na sucho tak dlouho, aby byla měkká, ale aby se příliš nevysušila a nespálila. Podle velikosti kousků to bude trvat něco mezi 20 – 30 minutami.
Po upečení jí osolte, vkápněte trochu olivového oleje a rozmixujte do hladka. Pár kousků si nechte nerozmixovaných na ozdobu.
Tip: Pokud máte větší dýni, rozpečte ji celou a udělejte si dýňové pyré do zásoby. Taková věc se zkrátka v kuchyni hodí a můžete z něj připravit třeba ještě dýňové lasagne, nebo sladký chlebíček. Právě proto dýni před pečením ničím nedochucuji.

Rýže je základ

Pokud chcete udělat dobré italské risotto, musíte mít k němu samozřejmě vhodnou rýži. Nejběžnější a u nás také nejvíce dostupná je arborio a možná někde narazíte také na carnaroli. Jsou to kulatozrnné rýže s vysokým obsahem škrobu a tudíž se k sobě její zrna dobře pojí a vytvoří krémovou konzistenci.


Připravte si ji tedy bokem (nepropírejte!) a rozehřejte si v hrnci olej. Na něm osmažte na drobno nakrájenou cibulku a k ní poté přihoďte i čerstvé bylinky. K dýni je jasná šalvěj, použila jsem také oregano.
Až bude skutečný sychravý podzim, zkuste vyměnit čerstvé bylinky třeba za indické koření a trochu zaexperimentujte s kurkumou, kari, chilli nebo závorem. Proč ne?
Až se bylinky rozvoní, vsypte rýži a zhruba jednu minutu restujte. Po chvíli začne být taková krásně skleněně průhledná a to je dobře.

Postupně a příliš se nevzdalujte

Kdo si myslel, že rýži zaleje, přiklopí a odejde si zatím ven číst knihu nebo plít zahrádku, ten je bohužel na omylu.
Tekutiny totiž budeme přidávat postupně a bude potřeba občas rýži ode dna hezky promíchat. Nebude to ale trvat dlouho, slibuju. Maximálně takových 30 minut.

První tekutinou bude bílé víno. Mohla bych napsat: když nemáte bílé víno, dejte místo něj vodu. Ale nenapíšu. Opravdu stojí za to si ho kvůli risottu běžet rychle koupit do nejbližší večerky. Známá mi jednou dokonce vyprávěla, že si chtěla nechat stočit v Jednotě jen dvě deci “šardonky”, protože zrovna vařila italské jídlo a jinak víno nepije, ale bohužel se na to žena za pultem netvářila a neměla na to prý cenovku. Třeba to u vás ale projde.

Potom, co k rýži přilijte víno, nechte ho pomalu odpařit. Až uvidíte, že je rýže opět na suchu, přilijte asi třetinu připraveného zeleninového vývaru. Opět za občanského míchání necháváme provařit, a až uvidíte, že se rýže zase začíná přichytávat, vlijte druhou třetinu vývaru. Spolu s ní v tuhle chvíli přichází na řadu i dýňové pyré. Opět nechte vařit.
Nakonec vlijte zbytek vývaru a vařte až do konce, kdy bude rissoto krásně krémové a zrno rýže pořád ještě al dente, neboli na skus.
Přidejte máslo, parmezán a v tuto chvíli ještě dosolte, případně dopepřete.

Na másle si osmažte zbytek dýně, opražte si dýňová či slunečnicová semínka a dokřupava orestujte lístky šalvěje. Skvěle se bude hodit kozí nebo ovčí sýr, vyrovná přirozenou sladkost dýně.

Leave a comment