Všichni je známe, prodávají se v našich supermarketech, mají vlastně docela dobrou chuť, ale jsou bohužel vždy se zmrazeného polotovaru.
Kaiserka (podle německého Kaisersemmel, tedy v překladu císařská žemle) nepochází odnikud jinud, než z Rakouska. Je charakteristická svým hvězdicovitým zdobením a pekla se většinou čistě z bílé mouky. Občas se do těsta přidává i žitná mouka a tu obsahuje právě i tento můj recept. Dostanete tak housku trochu tmavší, tedy tu druhou variantu na našem trhu. A takovou jí mám já ráda.
Ingredience:
- 150 g žitné chlebové mouky
- 350 g pšeničné hladké mouky
- 150 g vlažného mléka
- 150 g vody
- 50 g změklého másla
- 21 g čerstvého droždí (tedy půlka kostky, nebo 8 g sušeného)
- 12 g soli (2 lžičky)
- 5 g cukru (1 lžička)
Hnětení začíná!
Dejte do mísy (či do robotu) vše kromě másla, to si zatím připravte bokem. Hnětejte, dokud se těsto nahrubo nepropojí. Nemusí být zatím nijak zvlášť vypracované, k tomu nám pomůže až později máslo.

Máslo tam začněte po chvilce po kouskách vhazovat či vpracovávat a hnětejte tak dlouho, dokud se úplně nevsákne do těsta a těsto bude krásně hebké a nebude lepit.
V tuto chvíli je těsto dobře vypracované, můžete ho tedy pod utěrkou nechat zhruba hodinu kynout.
Tvarování kaiserek
Každé hezké housce předchází úhledná a odpočatá kulička. Rozdělte těsto na 10 stejných dílů (doporučuji skutečně vážit) a vyválejte pěknou utaženou kuličku. Ty nechte ještě tak 5-10 minut stát na lince, těsto se uvolní a bude při tvarování poddajnější. Pokud se vám tedy například později stane, že housku nevytvarujete hezky a budete jí chtít předělat, raději zase 5 minut počkejte, jinak se bude těsto nepříjemně smrskávat.
Existují tři způsoby tvarování. Prvním je koupit si v domácích potřebách speciální razítko, které jen obtisknete do kuličky a máte hotovo.
Druhý způsob je takový, při kterém vycházíte z placky a postupně ohýbáte 5 rohů směrem ke středu, kde je vždy zatlačíte dolů. Toto je řekla bych nejautentičtější tvarování kaiserek.

Druhý způsob vychází z vyváleného zhruba 25 Cm dlouhého hada, na kterém uděláte uprostřed volný uzel. Jeden konec, který čouhá nahoru, prostrčíte venkem zpět dovnitř. Druhý konec, který čouhá ven, naopak přehodíte venkem zpět nahoru a všechny části uprostřed pěkně zmáčkněte, aby k sobě přilnuly.

Vyskládejte housky na plech a dejte jim prostor a čas na kynutí, bude jim stačit tak 30 minut. Mezitím rozpalte troubu na 190 stupňů.
po nakynutí postříkejte housky vodou, posypte semínky a dejte péct zhruba na 20 minut.

Leave a comment