Za svůj život jsem už ochutnala spoustu druhů závinů a štrůdlů. Listové, kynuté, pivní, tažené, na sladko, na slano. Nic ale nechutná tak skvěle a noblesně jako úplně obyčejný klasický vídeňský tažený štrůdl. A přitom je to tak levná záležitost!

Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 80 g teplé vody
- 30 g rozpuštěného másla (či sádla nebo rostlinného oleje v případě vegan varianty)
- 2 lžičky jablečného octa (nebo citronové šťávy)
- špetka soli
- 3 – 4 oloupaná a na menší kostky nakrájená jablka
- strouhanka
- cukr dle chuti, skořice, máslo na potření…
Příprava těsta a odpočinek
Ano, na těsto vám skutečně stačí jen mouka, voda, trochu tuku a trochu octa. Nic víc – žádné vejce, cukr, nebo kypřící prášek. Smíchejte všechny ingredience a důkladně ručně vypracujte heboučké a lesklé těsto konzistence modelíny. Přikryjte ho utěrkou a nechte klidně hodinu odpočívat. Potřebujete, aby se lepek v těstě rozvinul a dovolil vám pak těsto vytáhnout do obdivuhodných rozměrů.


Kuličku těsta si můžete válečkem rozválet na menší placku, kterou si následně položte na rozloženou utěrku. Toto množství těsta se dá v pohodě rozválet zhruba na plát o rozměrech 60×40 cm. Sundejte si prstýnky, náramky, ostříhejte nehty, zkrátka eliminujte cokoliv ostrého, co by mohlo budoucí štrůdl protrhnout. Potom pomalu postupujte od středu a vytahujte těsto jemně do stran. Ideální je pracovat hřbety dlaní a táhnout směrem ven. Rovnoměrně postupujte podél celého kruhu a teprve až těsto bude průhledné a tenké, práce je hotová.
Náplň: tradiční nebo volitelná?
Tradiční vídeňský štrůdl po vytažení ještě potřete rozpuštěným máslem, posypte strouhankou a posypte jablky smíchanými s cukrem, skořicí a rozinkami. Cukru dávám vždy od oka, záleží na sladkosti jablek, většinou jablka promíchám zhruba s hrstí cukru. Ráda dávám třtinový, jablka pak mají krásně karamelovou chuť a tmavou barvu. Náplň rozprostřete jen do poloviny těsta – je moc dobré, když se na vrchu štrůdlu setkají nakonec tři tenoučké křupavé vrstvy nad sebou.
Můžete ale klidně experimentovat, přidejte k jablkům ještě vlašské ořechy, nebo udělejte náplň ze švestek a máku, ta je také dokonalá!


Stoupněte si k naplněné části těsta, uchopte utěrku z obou stran a za její pomocí postupně rolujte štrůdl. Ten nakonec přeneste na plech. Nevejde se tam celý, budete ho muset zatočit do podkovy, ale s tím se počítá. Potřete máslem ještě povrch štrůdlu a dejte péct na 180 stupňů zhruba 50 minut.
Vynikající je ještě teplý, ale nechte ho pár minut odpočívat, aby těsto trochu změklo. Nezapomeňte nakonec řádně pocukrovat!

Leave a comment